Panda Melatah!

Wednesday, November 3, 2010 at 9:51 PM
haha.. ok kali nih panda dah start update balik blog nih.. dah lama sangat tinggalnya.. blog yang lagi 1 tuh memang dah start.. so yang nih pulak kita nak start.. untuk kemunculan kembali panda di arena blog ini.. cewahh.. haha.. panda nak share sikit bila panda nih melatah.. hahahah.. korang jangan gelak plak.. kesian panda.. :p papehal.. korang enjoy la yer :)

Avatar - The Last AirBender

Saturday, August 7, 2010 at 1:33 PM

hai muncul kembali :D ok kali nih nak review sikit pasal The Last AirBender yang baru jer panda tengok semalam.. best giler.. aang si budak botak a.k.a last airbender muncul semula selepas hilang tertimbun dalam bola ais gara-gara melarikan diri dari upacara menjadi avatar. bila dia dah muncul semula, dan dia pulak balik ke kampung Air Nation tapi takda seorang pun yang tinggal. semua dah kena bunuh dengan Fire Nation. ala.. sape-sape yang tengok kartun Avatar tuh mesti tau jalan cerita nih.. hehehe.. sama jer..

ok, movie nih pada awalnya memang slow sikit la.. then ada la sikit part lawak. time katara baru belajar kawal air. time tuh la dia terbekukan orang lain.. hahaha.. tapi lama-lama bila dia pergi ke North Water Nation barula dia boleh kawal water element dengan cantik. then aang belajar water element dan last sekali aang halau semua tentera fire nation yang datang ke Water City dengan kuasa air yang sangat besar :D macam pencerita pulak.. haha

panda memang tak reti bercerita. so ini jela kot sedikit review.. papehal memang best.. nak tau lebih pasal cerita nih? pergi la tengok cerita kartunnya.. hehe.. masuk laman web movie nih di link bawah nih..

http://www.thelastairbendermovie.com/

dan sesiapa yang giler nak main game avatar, facebook application pun ada.. cek link bawah nih..

http://apps.facebook.com/becometheavatar

*image credit to Google

Hotmail dengan fungsi baru

Saturday, July 31, 2010 at 10:11 AM
waa sekarang nih hotmail dah semakin hebat.. cuma interface dia gak besar sikit.. tapi sekarang nih..nak delete sekali banyak.. korang takkan jumpa button delete dah.. apa yang perlu korang buat adalah check semua email yang korang nak delete lepastuh right click.. baru korang jumpa fungsi delete.. nice kan :) hehehe.. memang dah macam window pulak.. bagus ada peningkatan..

selain daripada tuh.. antara mukanya agak besar. senang la korang nak cek apa isi kandungan email tuh.. sesuai untuk mereka yang rabun :p ataupun jenis tak suka tulisan kecil.. apa yang boleh aku katakan adalah hotmail sekarang lebih mesra pengguna.. terdapat fungsi terbaru didalam hotmail iaitu fungsi sweep.. aku tak try lagi.. hehehe..

ok.. itu jer untuk masa nih.. ada apa-apa latest tech news. aku share lagi.. daaaa

Panda Go Panda!

Sunday, July 18, 2010 at 11:08 AM

yo kawan-kawan semua.. kali nih nak share 1 movie berkaitan panda.. hahaha.. ok.. tajuknya macam kat atas nih.. aku pun baru jer download.. belum lagi tengok. so jom tengok ramai-ramai.. link nyer ada kat bawah.. pilih la mana-mana hoster yang korang suka :)

kalau nak tengok sinopsis.. masuk la wiki nih.. > http://en.wikipedia.org/wiki/Panda!_Go,_Panda!

http://hotfile.com/dl/41734903/38c6a42/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/41735109/20e359c/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/41735182/afb9761/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/41735260/68c8ba2/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/41735265/fa31c75/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part5.rar.html

http://rapidshare.com/files/384614899/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part5.rar
http://rapidshare.com/files/384615590/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part3.rar
http://rapidshare.com/files/384615649/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part4.rar
http://rapidshare.com/files/384615720/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part1.rar
http://rapidshare.com/files/384615772/Panda_Go_Panda_1972_DVDRip_Japanese_CS.part2.rar

http://www.megaupload.com/?d=1HP8H14Y
http://www.megaupload.com/?d=1UFJ3RJT
http://www.megaupload.com/?d=45IF9PKL
http://www.megaupload.com/?d=FZFP9629
http://www.megaupload.com/?d=JOP6GDNG
                                       

Blog berat? Jom timbang!

Sunday, July 11, 2010 at 12:24 PM
 picture credit to Google

ok selepas sekian lama aku menyenyapkan diri dari mengupdate blog, harini aku nak share la kot tools yang boleh kita guna untuk menimbang berat blog kita. korang tau tak apa sebab blog kita menjadi berat? ok nak share sikit berdasarkan pengalaman..

1. penggunaan widget yang terlalu banyak
2. penggunaan size gambar yang besar dan berat
3. menggunakan javascript yang di host di tempat lain
4. template tak teratur
5. coding yang terlalu panjang
6. dan lain-lain lagi..
7. pakej internet anda :D


so nak kurangkan berat? senang jer.. buang widget-widget yang kurang perlu seperti widget lagu. kemudian size gambar tuh kalau boleh kecilkan sikit.. buatla dalam size 400x300 atau berapa-berapa pun mengikut kesesuaian. selain daripada itu, javascript tuh kalau nak host diluar, gunala google untuk host javascript anda itu. kemudian, template-template tuh atur la yer.. biar nampak kemas.. jangan berterabur atas bawah.. agak sakit macam tuh.. huhu.. orang yang masuk pun mungkin akan cepat mengeluarkan diri daripada blog tersebut.. :) untuk part coding yang panjang, memang tak boleh nak buat apa la.. coding nih depends kepada developer itu sendiri. yang mana mahir boleh la meringkaskan kalau tak sila compress code anda.. ia dapat mengurangkan berat blog anda..


oleh itu.. sila la timbang berat blog anda disini..

Domain anda: Masukkan domain anda disini (Maximum 10)




(eg. www. sipanda.com)




Super Junior - No Other (English Translation)

at 11:54 AM


There’s no one like you (No Other)
There’s no one like you, even if I look around it’s just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
How lucky that I’m the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me
Your two warm hands gets cold when I’m cold
Your heart that used to be strong becomes sensitive when I’m hurt
Take my hands silently, hold me silently, I’m only wishing for such little comforts
You don’t know my heart that wanted to do more just for you
Call out my heart, free my soul
It always felt like the first time, these remaining days are more than the time that I came to love you
There’s no one like you, even if I look around it’s just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
How lucky that I’m the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me
When my greedy heart gradually search to other directions
When my mind can’t handle whenever my greed grow even more
I know all those reasons that clearly says that you’re here, it’s the only one
I’m always thankful. I could do better as you do

Call out my heart, free my soul
It always felt like the first time, these remaining days are more than the time that I came to love you
There’s no one like you, even if I look around it’s just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
How lucky that I’m the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me
You know, I’m a little bit shy sometimes, you don’t know but you’re burning like the sun, please understand my feelings
Even those girls that appears on TV shows are sparkling, you’re always be the one in my eyes (I’m going crazy crazy Baby)
Hearing you tell me that you love me, I have everything in this world, You & I, You’re so fine, is there someone like you?
I love you Oh, please know it, to me there’s only you, that I stupidly see you as my everything
We arrived on the same road, we’re just the same, how surprising, how grateful, it’s love
There’s no one like you, even if I look around it’s just like that, where else to look for?
A good person like you, a good person like you, with a good heart like you, a gift as great as you
How lucky that I’m the person who will try his hard to protect you, where else to look for?
A happy guy like me, a happy guy like me, the guy with the happiest smile like me

Stadium Cape Town

Monday, June 7, 2010 at 12:17 PM

ok kembali menyebukkan diri disini.. haha..
dalam beberapa hari lagi FIFA 2010 World Cup akan bermula. so tak salah kalau nak share sikit pasal World Cup kan.. ok.. untuk kali nih kita akan lihat stadium di Cape Town.. baru dan bergaya.. cantik dan menawan. lol. ok. rasa macam rugi sikit sebab kurang minat tengok bola tapi still boleh layan.. haha.. tanpa membuang masa.. tengok la video kat bawah nih



Kepada peminat bola, jom kita nantikan perlawanan pertama 11 Jun nih.. oh yeah!

Jom bergembira di Mc Donald's Playland

Sunday, June 6, 2010 at 10:05 AM
hi hi hi.. new update :) ok kali nih bukan apa je pun.. sekadar nak share sikit pasal McD's playland. cantik beb.. kalau McD's plaground untuk kanak-kanak.. sekarang nih McD's playland adalah untuk orang dewasa.. sebab itu la ramai sukakan McD.. hahaha.. im lovin' it. yang ada sekarang nih pun dekat Sydney.. agak jauh kan.. haha.. tapi tak pe.. lama-lama banyak la tuh.. korang nak tengok besar mana playland tuh? jom layan video nih

SiPanda takut lipas

Thursday, May 20, 2010 at 8:13 PM


shhh shhh harini kita nak hidupkan semula blog yang dah lama ditinggalkan dan penuh dengan sarang labah-labah.. masa mengemas ni tadi ya ampun penuh dengan lipas.. waa.. memang menakutkan.. lebih-lebih lagi yang boleh terbang tuh.. memang tak boleh tidur malam la bila dia ada.. selagi dia tak mati, selagi tuh la dia akan merayau-rayau depan mata nih.. pernah sekali tuh.. masa tengah mandi.. dah nampak dia, ok la lagi.. so panda pun bukak la lubang air tuh kan.. jirus-jirus dia sampai la dia jatuh.. ok lepas tuh boleh mandi dengan aman..

masa tengah mandi tuh tiba-tiba rasa lain macam jer.. hmm hati dah tak tenang.. tengok bawah.. ehh.. ada pulak lipas tuh kak kaki.. mau tak menjerit 1 rumah boleh dengar.. apa lagi hentak-hentak kaki sampai dia jatuh pastuh pakai tuala dan lari keluar.. hahhaa.. itu la pertama kali terkena macam tuh.. sejak tuh makin phobia.. ingatkan dia dah jatuh dan masa kita mandikan air jatuh dalam lubang tuh.. ingatkan dah mati lemas.. rupa-rupanya dia naik semula.. whohhh.. pengalaman paling menakutkan.. lagi takut dari ambil exam.. hahaha.. kemain penakut lagi kan dengan makhluk tuhan sekor nih..

disebabkan lipas nih terlampau banyak jenisnya, so panda pun dah kurang la sikit perasaan takut tuh.. cuma kalau panda jumpa yang jenis terbang tuh.. mintak maaf la yer banyak-banyak.. jangan harap panda akan duduk kat tempat tuh.. macam ada masa tuh.. makan kat kedai makan.. tempat tuh memang best.. malangnya.. kat pokok-pokok sekitar tuh penuh dengan lipas.. OMG..

kalau korang makan kat kawasan tuh.. memang tak sah kalau tak nampak lipas yang terbang tuh.. eiiiiii.. masa menaip nih pun meremang jer bulu tengkuk nih.. dia akan terbang berlegar-legar atas kepala.. kadang-kadang sedap jer dia landing kat badan kita.. time tuh.. memang macam nak menjerit.. selamatla memang jenis suka pakai baju 2 lapis.. so apa lagi bukak baju tuh kipas-kipas la.. heiii memang seram..tempat tuh pun ada tikus yang sangat besar.. macam kucing dah.. giler la.. besar sangat sampai kucing pun takut.. hahhaa.. ada satu masa tuh tikus tuh lalu.. kucing tuh yang lari.. hahaha.. terbalik pulak..

eh dah panjang pulak menaip.. hahaha.. itu jela dulu.. masa nak ambil gambar lipas kat google pun rasa tak best jer.. stil ada alahan dengan lipas.. woo adakah sampai tua panda akan begini? agaknya mati awal la sebab terkejut tengok lipas.. hahaha..

Mismatch

Friday, April 16, 2010 at 3:39 PM
Just a funny story that i want to share with you.. have fun! :)

At 85 years of age, Morris married Lou Anne, a lovely 25 year old.

Since her new husband is so old, Lou Anne decides that after their Wedding she and Morris should have separate bedrooms, because she is concerned that her new but aged husband may overexert himself if they spend the entire night together.

After the wedding festivities Lou Anne prepares herself for bed and the expected “knock” on the door. Sure enough the knock comes, the door opens and there is Morris, her 85 year old groom, ready for action.

They unite as one. All goes well, Morris takes leave of his bride, and she prepares to go to sleep.

After a few minutes, Lou Anne hears another knock on her bedroom door, and it’s Morris. Again he is ready for more “action”. Somewhat surprised, Lou Anne consents for more coupling. When the newly weds are done, Morris kisses his bride, bids her a fond good night and leaves.

She is set to go to sleep again, but, aha you guessed it - Morris Is back again, rapping on the door, and is as fresh as a 25-year-old, ready for more “action”. And, once more they embrace each other.

But as Morris gets set to leave again, his young bride says to him, “I Am thoroughly impressed that at your age you are so energetic. I have been with guys less than a third of your age who couldn't match up to you. You are truly a great lover, Morris.”





Morris, somewhat embarrassed, turns to Lou Anne and says: “You mean I Was here already?”






For those of you who still didn't get it, here's the moral of the story: Don’t be afraid of getting old, Alzheimer’s has its advantages!!! :D

Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung!!!

Monday, April 12, 2010 at 8:13 PM
ini merupakan kisah bukan benar dimana ianya tidak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia..

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takdak siapa nampak cara aku
mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat
sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak
benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk
giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal
dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah
langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik
kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa
aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi
kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain.
Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi
kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik.
Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa
aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan
masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!
Pangggggggggggggggg ggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku!
Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh.... sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa
malu kalau cheq pakai tudung. Salah ka kalau cheq nak tutup aurat cheq?
Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! labuh pelempang ke muka aku sekali lagi
sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak
pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI
TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama,
hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja!
Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki!
Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena
tampaq, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

............ ......... ......... ......... ....

p/s:sekadar perkongsian untuk menghilangkan tension semoga hari esok bertambah ceria dan bersemangat untuk meneruskan hidup dengan lebih berkualiti.

credit to myfriends from facebok..

sipanda hilang kerana tersisih?

Thursday, April 8, 2010 at 11:39 PM
hai hai hai.. dah lama tak menulis kat blog nih.. menulis ke? takda la.. menaip jer.. huhu.. dah lama kan korang tak nampak panda mengarut kat blog kan.. blog walking pun dah lama tak dilakukan.. hohohoho.. jangan sedih yer kawan-kawan.. bukan lupakan korang semua cuma tahap kemalasan dan tahap kebizian yang datang tuh bertambah-tambah dengan laptop yang rosak... argh malasnyer nak menaip pakai pc kat rumah.. slow like a snail walking on a road.. tersangat slow...

minggu hadapan kalau takda halangan aktiviti blog walking akan dilakukan seperti biasa.. itu pun kalau projek PSM dah siap la.. present 20 April nih.. harap-harap berjalan dengan lancar dan saksama.. so.. cuma nak update pasal benda nih jela...takda benda sangat nak bagi tau.. hehehe.. ok la.. itu je nak bagi tau.. jumpa lagi nanti... :D

Pertemuan dengan blogger di Dataran Pahlawan

Saturday, March 27, 2010 at 10:38 AM
hello kawan-kawan.. dah lama tak menulis kat blog nih.. actually panda sedikit kurang sihat la.. demam.. batuk dan selsema.. waa terseksa jugak la.. huhu.. batuk kering pulak tuh.. sekali batuk berdarah.. aiyak... mentang-mentang banyak darah dalam badan nih..huhuhu.. ok.. cuma entry kali nih nak bagi tau la sikit pasal perjumpaan blogger di Melaka pulak yang dikelola oleh bro Zool..
Tarikh : 28 Mac 2010 (Ahad)
Masa : 10.00 pagi
Tempat : Dataran Pahlawan / Depan A Famosa
 so siapa-siapa yang boleh join tuh datangla beramai-ramai ok.. support abang zool kita... hehehehe.. jumpa nanti di entr yang formal ok.. bye...

Bayi-bayi aneh dan unik didunia

Friday, March 19, 2010 at 11:32 PM
panda back dengan sesuatu yang baru.. ya memang baru.. kali nih kita lihat pulak bayi yang pelik dan unik.. kalau entry sebelum nih panda bercerita pasal ibu-ibu yang unik.. kali nih anak-anak pulak yang unik.. panda suka benda yang unik.. hehehe.. so tanpa membuang masa jom baca seterusnya entry nih..

1. Bayi terkecil didunia

24 Oktober 2006 mencatatkan sejarah dengan kelahiran bayi terkecil didunia.. seorang bayi bernama Amilia Taylor telah dilahirkan pada usia kandungannya 21 minggu 6 hari.. tidak pernah ada bayi yang hidup selepas lahir kurang dari usia 23 minggu tetapi Amilia yang hanya memiliki berat 1 kg boleh lahir dengan sempurna. Amilia juga boleh bernafas sendiri tanpa menggunakan alat pernafasan dan pernah juga dia cuba untuk menangis.

2. Bayi 20 kg

Bayi ini lahir di Iran dimana usianya 7 bulan, beratnya mencecah 20kg.. whoa.. gempak kan.. gemuk giler bayi nih... lahirnya normal dengan berat 3.6 kg tapi lepas itu, bayi tuh setiap jam mesti makan tanpa henti.. kuat kan nafsu makan budak nih.. hahaha.. dia nak jadi panda kot.. :p

3. Bayi cyclops

Tahun 2006 lagi sekali dicatatkan keanehan dengan kelahiran bayi bermata 1. ini yang direkodkan la..yang tak direkodkan ada banyak.. hehhee.. pakar perubatan mempercayai bahawa telah berlaku mutasi terhadap gen pada budak nih disebabkan ubat eksperiman anti kanser. selain daripada tuh bayi nih jugak mempunyai kelainan kromosom yang agak pelik dimana bentuk kromosom bayi nih dipanggil cyclopia. dia dilahirkan dengan 1 mata di dahi, tidak berhidung dan otak nya berkumpul dibahagian sebelah jer.. berlainan kan dari manusia biasa.. otak manusia ada 2 belah..  dan bayi nih pun mati selepas beberapa hari.. maybe sebab dia tak boleh bernafas dan juga otak nya mati kot..

4. Bayi mirip katak

sekali lagi kepelikan berlaku pada tahun 2006.. 2006 nih memang musim pelik agaknya.. bayi katak ini dilahirkan di charikot.. india kot.. bayi nih tak ada leher dan kepalanya hampir tenggelam pada bahagia tubuh atasnya dan mata bayi tuh tersangat besar seperti biji matanya nak terkeluar.. teringat pulak kisah world record seorang perempuan negro yang keluarkan matanya dari kelopak.. hahaha.. macam nih la lebih kurang.. tapi bayi tuh mati lepas 1 jam dia lahir.. pelik.. memang la mati awal.. heheheh.. bayi nih dilahirkan dengan berat 2kg dan dia lahir pada usia kandungan yang normal.. iaitu 9 bulan.. macam-macam dunia nih kan...

5. Bayi raksasa

ok yang terakhir.. bayi nih lahir dengan berat 8.7 kg dan panjangnya 62 cm.. lahir di sumatera utara. bayi nih lahir dengan operasi caesar.. means dia lahir bukan dengan cara biasa.. perut mak dia kena bedah la.. hehehe..  so bayi nih hidup macam biasa.. :)

Ok nanti panda post lagi sesuatu yang baru.. have a nice day~

Kumpulan ibu-ibu yang unik di dunia

Thursday, March 18, 2010 at 11:46 PM
another world record.. yeah panda suka world records.. seronok.. hahaha.. sapa-sapa nak join panda masuk world records? kita buat aksi panda main basikal sambil jalan atas air.. hahaha.. panda dah melalut.. ok kawan-kawan semua.. dengan ini.. panda presenting ibu-ibu yang unik didunia ini.. sila tepuk tangan.. dengan ini sila hargai ibu anda dengan baik ok.. jangan buat mereka menangis (part nih sedih pulak).. baik lah tanpa membuang masa dan upaya panda merasmikan kumpulan ibu-ibu unik.. sila lihat dengan teliti yer :)

1. Ibu yang melahirkan 8 anak sekaligus

SiPanda: ok panda lihat ini macam busung yang sudah mahu meletup.. giler la.. -.-

2. Ibu termuda didunia (5 tahun)

SiPanda: Ini yang panda cakap semalam tuh.. budak kecil yang mengandung.. giler la..

3. Baru menjadi ibu pada umur 70 tahun

SiPanda: Baru dapat rezeki.. alhamdulillah..

4. Ibu yang sering melahirkan anak (69 anak)

SiPanda: wah wah ramai giler anak dia.. rezeki mesti mencurah-curahkan :)

5. Ibu "lelaki" pertama didunia

SiPanda: asal perempuan tapi last-last jadi lelaki.. tapi isterinya pulak tak boleh mengandung.. last-last dia pulak mengandung balik.. hahaha

6. Ibu tertua yang melahirkan bayi kembar

SiPanda: nenek nih dah tua pun masih ada anak.. tak monopouse lagi ea.. hehehe.. kembar lagi :p

7. Ibu pengganti yang paling subur (12 anak)

SiPanda: Ibu tumpang.. memang la kena subur.. hehehe..

8. Ibu terkecil

SiPanda: mak sape yang kecil macam nih.. kesian tuh masa mengandung... ishk3..

9. Ibu dari bayi terkecil didunia

10. Ibu yang memiliki anak dengan jarak terjauh (41 tahun)
SiPanda: yang ini hmm panda kurang paham.. hahaha

Kesimpulannya: sila hargai ibu-ibu anda dan sayangilah mereka :)

[18SX] Rekod dunia di Dunia Seks

Wednesday, March 17, 2010 at 6:36 PM

tajuk kali ni panda nak labelkan sebagai rate 18.. ada sesiapa yang berumur dibawah 18 tahun ataupun yang sudah melangkaui umur 18 tahun tetapi mempunyai pemikiran yang tidak open, panda galakkan kawan-kawan tidak membaca rekod dunia ini.. hehehe..

ok mari kita mulakan explorasi minda tentang rekod dunia seks.. hahaha.. panda dah rasa segan sikit.. tapi apa kan daya, panda suka share sesuatu yang advance.. eh advance ke? ada la jugak :) ok kawan-kawan, seks merupakan salah satu cara untuk menguatkan hubungan baik antara suami dan isteri.. seks juga dapat memberikan keyakinan sesorang bahawa si suami mencintai isterinya dan juga sebaliknya. Malangnya seks juga disalah gunakan oleh budak yang masih mentah!! mentah lagi.. sampai sanggup merogol sepupu mereka sendiri..

ok itu untuk mukaddimah.. isinya sebenarnya ada kat perenggan ini.. rekod dunia ini akan bosan tanpa kepelikan sesuatu itu..

1. Lelaki Dengan Keturunan Paling Banyak
Moulay Ismail Ibn Sharif adalah lelaki yang berasal dari Morocco yang hidup pada abad ke-17, memiliki keturunan sebanyak 1.042 orang hasil hubungannya dengan 500 isteri dan juga pembantunya.

panda: wah banyak nya anak dia.. sape nak anak banyak macam nih? mesti rezeki melimpah ruah.. hehehe

2.Wanita Paling banyak Melahirkan anak
Seorang isteri petani di Shuya, Moscow Timur melahirkan sebanyak 27 kali diantara tahun 1725 hingga 1765. Ia melahirkan 16 pasang anak kembar, tujuh kali melahirkan anak kembar tiga dan empat kali melahirkan anak kembar empat.

panda: ini pun sama.. hahaha.. penat nya la dia nak beranak kan..

3.Alat sulit lelaki Terbesar
Menurut data yang tercatat, ada seorang lelaki yang memiliki alat sulit sepanjang 34 cm dan lebar 16 cm! Lelaki ini diukur bahagian alat sulitnya oleh Dr. Robert L. Dickenson pada abad ke-20.

panda: erk.. panda no comment

4. Alat sulit Terkecil
Ada yang terbesar, pasti ada pula yang terkecil. Alat sulit terkecil yang pernah ditemukan adalah hanya sebesar 1 cm. Kononnya, memang ada beberapa lelaki yang memiliki alat sulit seperti ini, yang disebut ‘micropenis’, dimana alat sulit lelaki tersebut terletak didalam tubuh.

panda: erk.. panda no comment juga

5. Pesta Seks Terbesar
Sekumpulan orang di Jepun mendapat penghargaan rekod di dalam dunia seks kerana menyelenggarakan pesta seks terbesar, dengan 250 pasangan yang mengikuti dalam acara yang cukup extreme tersebut.

panda: jepun memang 1 negara yang sangat pelik pun.. acara-acara yang dibuat pun pelik.. siap haritu ada pulak pesta kondom.. laki perempuan sambut.. *pengsan*

6. Bapa/Ibu Termuda
Shaun Steard berusia 12 tahun ketika mendapat penghargaan sebagai ayah termuda, namun banyak orang meyakini masih ada ayah berusia lebih muda darinya yang tidak di catat dalam rekod dunia. Dan sebagai ibu termuda di dunia adalah Lina Medina, yang melahirkan seorang anak di usia 5 tahun!.

panda: hahaha.. bapak dan emak kahwin awal la kot.. tak pun... (sila andaikan sendiri)

7. Ejakulasi Paling Jauh
Ejakulasi lelaki yang jaraknya paling jauh, yang pernah tercatat adalah sejauh 6 meter dan rekod ini dipegang oleh lelaki yang berasal dari Amerika Serikat, Horst Schultz. Sementara untuk wanita sejauh 3 meter, namun identiti sang wanita tak dipublic kan..

panda: erk.. panda no comment.. agak sensitif

Jadi apa yang panda boleh simpulkan kat sini adalah.. Dunia kita yang serba aneh ini memang tetap aneh sampai bila-bila.. :)

panda: sekian~

Apabila wartawan Malaysia melenting..

Tuesday, March 16, 2010 at 7:36 PM

kali ini kita lihat wartawan-wartawan malaysia yang melenting.. kah kah kah.. nak tergelak pun ada wei.. semalam kutuk kutuk UniMAP harini melenting sebab kena kutuk pulak.. hahaha.. kawan-kawan.. jom gelak ramai-ramai.. ok.. cukup sikit.. gelak banyak-banyak nanti dosa pulak.. kami sebagai rakyat Malaysia memang la tidak suka menjaga tepi kain orang.. hmm walaupun ada segelintir la.. sape nak jadi wartawan sila fokuskan minda anda untuk menerima sebarang kritikan dari kami.. kebanyakkan adalah dari facebookers dan juga bloggers. oh yer.. sebelum aku terlupa.. nak tau dari mana aku dapat source ini? hahaha.. dari KOSMO sendiri la.. ini beritanya... Laman Hina Wartawan Hiburan Malaysia. Secara tak langsung aku mempromosikan KOSMO kan? hahaha.. :p

ok.. lepas aku baca nih aku pun dengan senang hati sambil menyanyikan lagu lalalala~ ada ke? ok abaikan.. ok.. aku nak share la laman web yang menghina wartawan nih.. nak tau? semestinya FACEBOOK. sila clik facebook itu untuk melihat sendiri fan page All Entertainment Reporters In Malaysia Sucks. 


Hehehe nasibla yer.. aku sendiri pun malas nak masuk campur dalam hal-hal macam ni.. kasihan korang.. lebih-lebih lagi program Terjah.. ramai sangat orang kutuk.. kutuk kutuk pun TV 3 jalankan juga program nih.. ramai tuh yang jadi penontonnya.. (termasuk aku sendiri.. kalau ada masa la.. ). hahaha


yang kasihannya gambar abang Nas terpampang kat depan tuh.. dalam program terjah tuh pun aku rasa takda pun abang Nas terjah benda yang panas.. bukan macam wartawan lain.. macam si mulut becok tuh.. hahaha.. malas sangat nak dengar dia gelak.. rosak telinga haku dan panda-panda yang lain.. hahhaa.. sebenarnya fan page nih jadi famous sebabnya KOSMO la mengeluarkan artikel yang memakan diri sendiri nih.. so.. anda tulis anda sendiri la yang tanggung..


ok.. aku stop dulu la.. dah maghrib.. kita jumpa lagi di lain entry.. :) salam panda untuk semua..~
latest update: Seniman saran Terjah dihentikan, Nas bertahan ini latest news mengenai rancangan Terjah tu.. 

Kosmo! Sila tarik balik pernyataan anda..

at 12:01 AM

ok entry kali ini memang dengan penuh harapan.. bukan nak marah-marah.. isu kali ni berkenaan Kosmo menyiarkan 1 artikel mengenai 16 Program UniMAP tidak diiktiraf. Agak melampau pernyataan tersebut.. kalau 16 program belum diiktiraf kenapa kerajaan boleh lepas kan macam tuh jer? sebelum tulis sila kaji selidik wahai pengarang Kosmo.. jangan disebabkan penulisan anda.. anda disaman.. sia-sia jer.. ok.. untuk pengetahuan anda wahai pakcik dan makcik pengarang KOSMO terdapat sedikit program yang sedang dinilai.. bukan tidak diiktiraf.. berbeza sangat maksudnya.. kalau tak paham sila buka kamus..

kita sebagai pengarang sepatutnya menggunakan fakta dengan baik untuk tujuan kebaikan bukan untuk menjatuhkan orang lain.. kalau UniMAP tuh dah kotor namanya sape lagi nak masuk? cuba habaq kat den sikit..  walaupun aku bukan dari UniMAP tapi U tempat yang aku belajar sekarang nih merupakan salah 1 U yang menghasilkan engineer macam UniMAP juga.. adik beradik la kiranya.. orang kata cubit peha kanan.. peha kiri terasa juga.. ok.. cukup dulu..

aku harapkan sekarang nih.. eok pihak KOSMO membuat ulasan yang baru mengenai program yang ditawarkan oleh UniMAP.. sila bersihkan kembali nama baik UniMAP or aku harapkan pihak U saman jer pihak KOSMO nih..

ps: engineering dia punya penilaian memang ketat sikit.. sebab tuh lama.. so jangan nak memandai la.. benci aku dengan KOSMO nih!!!

Twitter: Something is technically wrong!

Monday, March 15, 2010 at 2:42 PM

hai hai hai apa hal nya ko nih twitter? elok-elok aku masuk ko pulak buat hal.. haaha.. bermasalah sungguh kan.. dah la dah lama tak menjenguk ko... ko pulak ada masalah.. aiyoo.. kasihan ko.. ko langsung tak boleh nak bertweet kan.. tweet tweet.. hahaha.. oh ya ini sebenarnya berlaku malam tadi.. actually harini la.. jam 12 am waktu Malaysia :)

harini aku baru jer jumpa satu radio yang memasang lagu English, Korean dan Jepun. Whoa sangat excited.. sangat suka.. terus follow kat twitter dan jadi fans kat facebook.. seronok.. hahhaa.. boleh dengar 3 genre. baru la fun.. ada kemungkinan aku dah bosan dengar lagu berunsurkan genre dari Malaysia.. lagu dari negara jiran lagi lama aku tak dengar.. bosan.. bosan. semuanya sama jer.. sebab tuh lagi suka dengar lagu dari timur.. yeah yeah.. havoc please.. ok aku dah lari tajuk.. hahhaa..

berbalik ke tajuk yang asal.. lately twitter selalu down.. kenapa yer? orang sepatutnya makin famous makin best... hahaha.. nih jadi macam blog aku tuh lak.. makin ramai masuk makin selalu down.. shit la.. eh sorry terlepas taip.. hahhaa.. so.. aku recommend kan korang jangan pilih sepaku hosting!!!! down down punya.. cehh..

petang nih takda kerja pun.. so aku rasa lebih baik aku tidur dulu kan.. hahaha.. jumpa lagi di lain entry :) bye..

Artis kedua yang bakal digantung!

Sunday, March 14, 2010 at 9:28 PM

Sebenarnya aku sendiri agak terkejut dengan latest news yang aku baca.. lepas aku googling.. memang betul.. macam tak percaya jer.. artis mengedar dadah.. dah tak cukup duit ke nak hidup? kalau ye pun buat la kerja lain kan.. aku ingatkan kerja jadi pelakon dan pengacara nih kaya raya.. hahaha rupanya tak.. glamour jer lebih ea.. tapi agak sadis la sebabnya si benjy tuh kan anak kesayangan azean irdawaty.. dah la azean tuh baru jer pulih dari kanser payudara.. datang pulak berita macam nih.. semua orang kenal pulak tuh..

orang kata baik hisap dadah dari jual dadah.. kita boleh tengok kan artis yang pernah hisap dadah contohnya saleem dan jamal abdillah.. mana kena gantung-gantung nih.. masuk pusat pemulihan jer.. ini siap jual dadah.. memang berat hukuman tuh.. hukuman mandatori iaitu gantung sampai mati.. paling malang kat isteri benjy la.. sebabnya benjy ada makwa time dia dah beristeri.. dan makwe si benjy pun kena tahan sekali.. kesian kan isteri dia tuh.. tapi kita harapkan si benjy nih tak terlibat la.. korang nak baca artikel pasal ini? aku letak kat bawah nih..

PETALING JAYA: Aktres veteran popular, Azean Irdawaty tidak percaya bahawa anaknya, pelakon terkenal Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin terlibat dengan sindiket pengedaran dadah. 
"Yang Kak Yan tak faham macam mana dia (Benjy) ditangkap di rumahnya di Segambut tetapi kemudian dibawa ke sebuah rumah di Kepong di mana ada bahan-bahan yang dikatakan makmal mini memproses dadah," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar kepada mStar Online di sini hari ini. 
Portal berita dalam talian dan akhbar hari ini menyiarkan laporan tentang seorang pelakon popular yang pernah memenangi anugerah pelakon terbaik dan juga anak kepada aktres veteran terkenal kini ditahan reman kerana disyaki memiliki 850 gram kokain dan 1.4 gram syabu dengan nilai rampasan bernilai RM650,000. 
Aktor berusia 31 tahun itu ditahan di kondominium mewahnya di Jalan Segambut pada Khamis.
Dalam serbuan tersebut, polis menemui makmal memproses dan membungkus dadah.
Pelakon itu dicekup bersama teman wanitanya berusia 24 tahun di tempat meletak kereta di kondominium tersebut pada pukul 2.30 pagi Khamis setelah polis mendapat maklumat daripada orang ramai. 
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Kang Chez Chiang ketika dihubungi berkata, pelakon itu ditahan reman selama tujuh hari mulai Jumaat di Balai Polis Bukit Jalil bersama teman wanitanya.
Difahamkan pelakon tersebut sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak berusia 4 tahun dan kekasihnya itu, telah disahkan positif methamphetamine ketika melakukan ujian air kencing. 
Artis tersebut mungkin akan berhadapan hukuman gantung mengikut Seksyen 39B, Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.
Dalam pada itu, Azean, 60, mendakwa, anaknya sering kehabisan wang dan kerap meminta pertolongan daripadanya jika menghadapi masalah kewangan.
“Masalahnya, Benjy selalu pokai dan kerap minta tolong dengan saya walau untuk bayar duit rumahnya atau duit belanja untuk ke pasar,” 
Tambah pelakon filem Talentime, Waris Jari Hantu, Anak Mami Kembali dan Baginda itu, dia pelik bagaimana akhbar boleh menyatakan anaknya itu mampu menjual dadah terbabit sehingga beratus-ratus ribu ringgit nilainya.
Dia juga mempersoalkan penglibatan anak lelaki tunggalnya itu, sedangkan mengikut maklumat yang diketahui, mereka yang mengambil bahan-bahan terlarang itu fizikalnya kurus dan hiperaktif. 
“Macam mana surat khabar kata dia boleh jual sampai beratus-ratus ribu. Kereta pun dia tak ada.
“Lagipun Kak Yan Google (di Internet) orang kalau ambil benda itu kurus dan hiperaktif sedangkan Benjy gemuk, suka tidur. Selain itu, dia sering menghabiskan masa di kolam pancing pagi, petang, siang dan malam,” katanya.
pasal aku cakap ini artis kedua tuh sebabnya sebelum ni ada artis yang pernah kena gantung tapi bukan sebab dadah.. tapi sebab guna ilmu hitam.. dia sembelih dan potong mayat tuh sampai 13.. gila kan.. agak-agak sape orang tuh?? dah pikir? ok nak tau jawapannya sila hightlightkn ini >> Mona Fendi so.. semua dah tau kan.. hehehe.. orang kata aura si itu masih lagi kuat.. bahaya.. hahaha.. ilmu hitam nih kalau dah mati pun still ada jer kat sekeliling.. itu yang bahaya kalau kita bincangkan pasal ilmu hitam orang yang dah takda..

Aku benci Nuffnang!

Saturday, March 13, 2010 at 12:17 AM

ok memang serius sungguh aku cakap.. aku benci nuffnang.. nak tau kenapa? nanti aku ceritakan.. ini semua gara-gara user dia sendiri la.. buat aku fed up!!! hoi ini entry kemarahan.. sila jangan baca jika anda tidak cool.. ok im cool dah.. hahaha.. so entry ini sesuai untuk dibaca oleh orang yang marah.. aku dah merepek.. ok jom aku bagi tau sebab kenapa aku benci nuffnang (untuk blog ini jer)..

ok aku nak marah sekalian manusia yang datang blog ini dan memberitahu iklan nuffnang yang ada kat blog aku nih tidur la.. zzz la.. dan sewaktu dengannya.. wahai pakcik makcik sekalian.. adakah anda ada melihat sebarang tempekan nuffnang di blog ini?? takda.. memang takda.. aku memang tak letak pun iklan kat blog ini!!! so kalau korang datang cuma memberitahu iklan nuffnang kat blog ini tidur.. aku rasa anda memang dah terpesong dari jalan yang sebetul-betulnya... memang dah rabun kot... pakai spec macam aku nih.. terang dunia..

ada sesiapa yang terasa?? haaa ini baru aku tulis sikit.. baru tulis macam nih dah ramai yang merungut nanti.. salah korang sendiri kan.. so tak payah nak merungut-rungut.. ini kira baik la aku tak reply kat blog korang.. kalau tak.. malu korang nanti.. so.. kalau korang nak tengok kata ada iklan kat blog ini, tunggu la aku dah berminat dengan nuffnang yer!!! buat masa nih takda minat dengan nuffnang.. nak free dari ads.. (untuk sementara waktu).. nanti orang kata buat blog untuk cari duit pulak.. blog yang ini untuk aku suka-suka jer.. bukan cari duit iklan.. ada paham?

aku tau bila aku tulis entry nih ramai readers akan lari.. hahaha.. nak salahkan aku juga sebab tulis entry ni? tak tak.. salahkan diri korang sendiri sebab tulis kat shoutbox macam tuh.. aku tarik balik shoutbox baru seronok hati korang kan... aku sebenarnya tak kesah pun dengan readers macam korang yang hanya datang untuk bagi tau iklan zzz.. ceh.. aku dah bosan semua tuh.. semua blog aku memang ada jer yang gatal tangan macam tuh kan.. kalau nak klik ke hape ke.. senyap-senyap sudah.. tak payah nak canang macam benda tuh penting.. kalau aku jenguk blog korang dan ada iklan muncul memang aku akan tolong klik.. so.. dont worry la.. cuma bila dah jadi macam nih banyak kali.. fed up weyh.. fed up.. aku lagi suka orang datang blog aku then tulis blog walking dari korang tulis nuff zzz.. iklannya memang takda pun.. so tak payah penat-penat nak tulis iklan zzz..

ini kalau part merapu memang panjang jer.. dah la.. malas nak taip panjang-panjang benda macam nih.. lain kali kalau aku cek ada yang tulis macam tuh.. aku akan buat entry khas untuk bagi tau semua orang blog mana yang kuat klik nuff (walaupun takda iklan kat blog tuh!!) maybe sekadar tulis jer.. datang just tulis tapi tak klik pun.. argh sudah.. baik aku tidur sekarang nih.. off~

ps: nanti kalau aku dah letak iklan nuffnang.. jangan tak klik pulak.. memang aku cari sorang-sorang yang tulis kat shoutbox tuh...

Perempuan hanya menyimpan rahsia hanya untuk 2 hari

Friday, March 12, 2010 at 11:57 AM

Wanita mungkin menganggap diri mereka teman setia kepada rakan mereka terutamanya dalam berkongsi kesusahan dan rahsia. Mereka juga sangat mudah untuk meluahkan perasaan pada teman-teman mereka. Malah, wanita juga merupakan pendengar yang sangat setia.
Namun, awas !. Berhati-hati jika anda ingin berkongsikan sebarang rahsia dengan rakan wanita atau sesiapa sahaja bergelar wanita. Ini kerana, sebuah kajian saintifik yang dikendalikan di United Kingdoms telah mendapati kebanyakkan kaum wanita hanya mampu menyimpan sesuatu rahsia untuk 48 jam sahaja.

Seramai 3000 wanita dari golongan usia 18 hingga 65 telah terlibat dalam kajian yang diketuai oleh Michael Cox, Pengarah Wines Of Chile. Menurut kajian ini juga, golongan ini amat cenderung untuk berkongsi rahsia yang disimpan kepada orang yang rapat dengan mereka seperti suami, teman lelaki, dan juga ibu mereka.

* Kebanyakkan kaum wanita hanya mampu menyimpan sesuatu rahsia hanya untuk 48 jam.
* Seramai 3000 wanita dari golongan usia 18 hingga 65 telah terlibat dalam kajian ini
* 83% dari mereka yang dikaji selidik mengakui yang diri mereka merupakan seorang penyimpan rahsia yang sangat baik.
* Amat cenderung untuk berkongsi rahsia yang disimpan mereka kepada orang yang rapat dengan mereka

Ironinya, 83% dari mereka yang dikaji selidik mengakui yang diri mereka merupakan seorang penyimpan rahsia yang sangat baik. Kajian tersebut juga mendapati wanita mendengar kisah rahsia orang lain sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Namun begitu, 38% dari mereka akan melupakan rahsia tersebut pada keesokkan harinya.

Michael Cox juga menambah alkohol juga merupakan faktor pendorang untuk mereka mendedahkan rahsia kepada orang lain.

Ulasan:
1. aku rasa kajian ini hanya untuk orang barat sahaja.. untuk orang asia, golongan perempuan masih lagi pandai menjaga rahsia masing-masing melainkan mereka ini jenis mulut kepoh.. huhu..
2. kawan-kawan aku yang perempuan takda pulak kepoh macam nih.. haha.. walaupun ada sikit la.. wakakaka.. nasib la..

ps: image macam biasa.. google :)

Kenapa perempuan garang macam singa?

at 12:33 AM

aku nak gelarkan panda ke? hahha.. tak payah la kot.. nanti korang kata perempuan tuh dah la singa ko lak panda.. kena ngap nanti.. hak hak kenyang dia sebulan.. :p ok im joking.. serious nih.. sebenarnya nak tanya betul ke kaum hawa nih memang garang-garang? aku sendiri memang risau tengok perempuan yang garang-garang nih.. tak pasal-pasal kalau jadi bini, banyak ufo akan ditemui.. hahaha.. agak sadis ayat itu...

takda ke kaum hawa yang lemah lembut setiap masa? kalau ada sila tampilkan diri anda.. nak jadikan bini.. hahaha.. macam ayat desperate pulak.. sebenarnya aku nak tau jela sikit kenapa gadis-gadis nih amatla garang sampaikan kalau kucing tengah makan pun sanggup dia sepak.. eh.. aku ternampak perbuatan orang itu.. so.. aku tulis kat sini.. ini adalah fakta.. hahaha.. sila marah kepada perempuan itu!. dan dalam sebulan boleh tak part-part yang merah itu korang jadi tak beremosi? kalau 2 kali part merah tuh.. berdozen kali la korang nak beremosi kan.. hahaha..

kaum-kaum adam nih memang la ganas walaupun ada yang agak normal.. hahaha.. korang kaum-kaum sejenis aku nih semua pahamkan.. bagus la korang.. nanti aku belanja minum air kosong kat rumah sendiri.. hahaha..dah la kami ganas so apa yang kami perlu adalah wanita yang lembut.. bukan ganas jugak.. hohohoh memang takda pro dan cons langsung.. merbahaya.. nanti perang dunia ketiga meletus dengan dahsyatnya.. oh aku dah start merepek.. hahaha..

kenapa bila perempuan stress, dia punya stress tuh melampau-lampau sampai kena migrain la.. kami kaum adam agak pelik dengan situasi ini.. kami kaum adam takda pulak stress sampai macam tuh sekali kan.. hohoho seronoknya jadi lelaki.. sebenarnya ada kelebihan bila kita dijadikan lelaki dan perempuan kan.. cuma.. kaum hawa, sila jaga emosi anda.. kami tersangat la bosan dengan emosi anda yang tidak menentu..

nak tambah lagi? oh jangan.. nanti ada pinggan mangkuk kat rumah korang lak pecah.. semua gara-gara tulisan aku yang sia-sia ini.. hahaha.. so.. sila rehatkan minda anda setelah membaca entry separuh senget ini.. adios~

ps: cute la pulak singa kat atas nih.. hahah selamat cute kan :P

Apa yang korang nak buat lepas ambil result SPM? kerja atau belajar?

Thursday, March 11, 2010 at 10:09 AM

hello semua.. aku kali nih nak bercakap budak SPM yang nak ambil result harini.. oh lupa.. time aku tulis nih semua budak SPM tengah ambil result.. hahhaa.. so.. sape-sape yang dah ambil result tuh apa perasaan korang? time aku ambil result haritu aku rasa tak risau pun.. hahhaa.. sebabnya aku memain time belajar kan.. so kalau result tak cun tuh tak boleh buat apa. tapi masa ambil result tuh, alhamdulillah.. seronok.. aku sempat kata kat kawan aku, lain kali kita tak payah belajar la kuat-kuat, ok jer result.. hahhaa.. poyo sungguh kan..

rasa-rasa korang kan nak berjaya tuh macam mana? kena belajar kuat-kuat ke sampai mata jadi macam panda? hahaha.. tak payah.. yang penting fahamkan jer apa yang patut. then korang enjoy. senang kan.. hehehe.. tapi kalau kat universiti nanti korang tak boleh la nak buat macam tuh.. nanti memang takda harapan la nak dapatkan dean list. aku pun tak merasa lagi gara-gara aku banyak main-main kat universiti ni. jangan ikut ok!

so sekarang nih apa plan korang yer? nak sambung belajar ataupun nak ambil pengalaman dengan bekerja dulu? bagi aku baik kita sambung belajar terus sementara otak belum berkarat sangat.. nanti dah pegang duit langsung tak ingat nak belajar dah. then kalau ambil umur dah tinggi nih ilmu tuh susah sikit nak masuk sebab dah berkarat. banyak lagi benda lain kena fikir nanti. so kami abang-abang kakak-kakak menyarankan ada semua untuk belajar dahulu. then baru la bercita-cita nak kerja.. hahhaa.. (aku pun tak sabar nak kerja).

ok la.. jam dah kol 10am.. result pun baru tengah nak diedarkan.. good luck semua... semoga mendapat result yang cemerlang... amin... jumpa lagi nanti.. :D

ps: bestnya dapat result macam kat atas tuh kan... hehehe

Skuad Perodua Era di UTeM

Monday, March 8, 2010 at 4:18 PM

tadi masa panda nak balik rumah, panda singgah la kejap kat PPP (Pusat Perkhidmatan Pelajar). sebenarnya nak pergi Koperasi pun nak beli jajan (keropok) dengan air. masa nak pergi PPP tuh awal-awal lagi dah nampak skuad perodua Era dah sampai cuma tak tau kat area mana dia lepak kan.. bila dah park kereta jer, apa lagi, pergi cepat-cepat kat koperasi sebab dah haus sangat.. haha.. masa lepak dalam tuh la (sebab ada air-cond) tuh ternampak skuad Era ada. 2 kereta. diorang nih pasang musik, perghh agak kuat juga la.. haha..

so.. kalau ikut cadangan hati nurani panda yang agak besar ini teringin gak nak dapatkan free gift. tapi abang-abang Era tuh lepak kemain lama.. dia lepak jer.. bukan nak keluarkan gift ke hape... so apa lagi, hari dah la panas.. dah beli air.. dah beli jajan.. terus je blah.. penat jer menunggu.. haha.. bengong sungguh orang-orang itu. jam berapa tah dia nak open panda sendiri pun tak tau.. so kepada kawan-kawan kat luar sana tuh, kalau skuad perodua Era sampai korang punya Universiti/Kolej jangan layan.. hahaha.. padan muka :p

slow la diorang nih.. dah la panas. kalau boleh bagi la gift nih sementara orang tak ramai. kalau tunggu ramai-ramai.. pergh.. basah la kot.. dah la panas.. berasak-asak dengan orang yang mandi pagi tadi jer.. oh sorry la.. bau korang tersangat la wangi.. hahaha.. better blah dari dapat gift.. (walaupun agak kempunan) hahhaa.. ok la.. ini je la pun panda nak share.. nanti panda nak update tentang apa yang berlaku semasa panda jadi fasilitator kat SMT Bukit Katil pada hari Sabtu lepas.. jumpa malam nanti.. adios~

Jawatan Kosong Lembaga Tabung Haji (12 Mac 2010)

at 3:22 PM
Kami adalah tunggak kejayaan ekonomi ummah dan pengurusan haji terbilang. Seiring dengan visi dan misi TH, pelawaan dibuka kepada Anggota TH (Kontrak / Tetap) dan Warganegara Malaysia (Islam) yang berkelayakan untuk mengisi jawatan seperti berikut:-

1. JURUANALISA KANAN / JURUANALISA
(PENGURUS PROGRAM / PROGRAMME MANAGER)
3 Kekosongan Di Enterprise Programme Management Office, Information Technology Department

Warganegara Malaysia yang berminat boleh memohon melalui laman Web TH iaitu ‘www.tabunghaji.gov.my’ selewat–lewatnya sebelum atau pada hari Jumaat 12 Mac 2010, jam 5.00 petang.

credit to: carikkerja.blogspot.com

Jawatan Sambilan di Universiti Sains Islam Malaysia (19 Mac 2010)

Saturday, March 6, 2010 at 12:37 AM
Iklan Jawatan Pembantu Pengawas Peperiksaan
TEMPOH DIPERLUKAN : 9 APRIL 2010 sehingga 7 MEI 2010
TARAF JAWATAN : SAMBILAN


Syarat-syarat pengambilan adalah seperti berikut :-


WARGANEGARA : MALAYSIA
AGAMA : ISLAM
UMUR : 18 - 25 TAHUN
KELULUSAN : SPM (Minimum dengan Kepujian dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia di peringkat yang sama)


Borang permohonan boleh didapati di :-

Pusat pengajian Prasiswazah
Universiti Sains Islam Malaysia
Bandar Baru Nilai
71800 Nilai
Negeri Sembilan

ataupun melalui pautan pautan berikut: klik di sini

Sila hantar borang permohonan anda ke alamat di atas sebelum atau pada 19 Mac 2010

Nota:

  1. Borang yang tidak lengkap tidak akan diproses.
  2. Hanya pemohon yang disenaraipendek akan dihubungi.
  3. Keutamaan diberikan kepada calon-calon yang tinggal berdekatan dengan Kampus Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai.
  4. Pemohon yang tidak menerima sebarang maklum balas selepas 31 Mac 2010 adalah dianggap tidak berjaya.
  5. Bayaran elaun adalah sebanyak RM49.37 bagi setiap hari bekerja.
  6. Makananan dan minuman disediakan.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi di talian : 06-798 8145 / 8325



credit to: carikkerja.blogspot.com 

Kasihan burung itu, sarangnya dibakar, telurnya dipecahkan dan kepalanya dipatahkan.. KEJAM!

Friday, March 5, 2010 at 8:25 PM

Panda sebenarnya kasihankan burung seekor ini.. dah la sarangnya dibakar, telur-telurnya pun dipecahkan dan paling sadisnya apabila leher dan paruhnya pulak di patahkan.. macam sudah jatuh ditimpa tangga pulakan.. ahak ahak.. kasihan.. jom la baca kisah sebenarnya ini :)

Seorang pemuda hensome yang sedang mabuk, berjemur dipantai tanpa pakaian menutup tubuhnya. Ketika dia melihat seorang anak gadis kecil lebih kurang berumur 7 tahun berjalan melintasinya, Dengan pantas dia menutup bahagian tubuhnya yang tertentu dengan buku yang sedang di bacanya. Kerana hairan, anak gadis kecil itu berkata,

"Abang, apa abang tutup dengan buku tu?" tanya gadis kecil sambil menunjuk ke arah buku. Kerana malu, pemuda itu menjawab,

"Ah tidak ada apa-apa. ini hanya seekor burung pipit?"

"Seekor burung pipit?" tanya gadis itu kebingungan.

"Betul, hanya seekor burung pipit," jawab pemuda lebih tegas. Setelah gadis kecil itu pergi berlalu, si pemuda kembali membaca buku sambil meneguk minuman kerasnya. Tak lama kemudian, si pemuda tertidur.
Ketika terbangun, dia berada di hospital dan merasa sakit yang amat sangat. Seorang polis menanyainya,

"Apa yang terjadi?"

"Saya tidak tahu. Saya sedang berjemur di pantai, lalu ada gadis kecil bertanya sebentar dan tidak lama setelah dia pergi saya tertidur dan kini tiba- tiba berada di sini."

Polis itu pergi ke pantai mencari gadis kecil dan bertanya,

"Apa yang kamu lakukan terhadap lelaki yang sedang berjemur itu tadi?"
Gadis kecil itu menjawab,

"Saya tidak melakukan apa-apa terhadap abang tu pon. Cuma waktu dia tidur, saya main dengan burung pipitnya. Tapi tidak lama kemudian, burung itu meludahi muka saya. Karena itu saya patahkan leher dan paruhnya, saya pecahkan telur-telurnya & saya bakar sarangnya!"


Moral of the story.
Jangan nak menipu budak kecik dan hak hak sila gelak :p

Hotel terkecil didunia

Thursday, March 4, 2010 at 9:47 AM
kali nih panda dan kawan-kawan akan terbang ke London untuk melihat sendiri bagaimana rupanya hotel kecil tu.. memang kecik kawan-kawan.. kalau panda masuk.. memang panda sorang jer boleh muat.. hahaha.. sebenarnya hotel nih dia boleh memuatkan seramai 2 orang sahaja didalam satu-satu masa.. dan yang bestnya kan.. hotel ini akan bergerak.. macam gempak kan.. panda suka gerak-gerak nih. eh maksud panda jalan-jalan la.. :)

kawan-kawan nak tau dia bergerak dari mana ke mana? dia akan bergerak ke ZSL London Zoo, Alexandra Palace, The London Eye, Covent Garden dan the Old Royal Naval College, Greenwich. Gempak kan.. hehehe.. sebenarnya hotel nih menjadi tarikan pelancong untuk melancong kat London.. Eee sangat best.. sape mau join panda? hehehe tunggu panda kaya ok kawan-kawan.. setiap kali kita bangun tidur, kita akan dapat free breakfast dan surat khabar.. ok la kan.. panda pun tak suka makan banyak-banyak pagi-pagi ni.. sakit perut susah hati.. hehe

panda asyik bercakap pasal hotel ni je kan.. sebenarnya kawan-kawan tau tak berapa panjang dan lebar hotel ini? jom buat pop kuiz sape cepat dia dapat.. hehe.. ok fikir cepat.. 1... 2.... 3... ok tamat dan jawapannya adalah 29 kaki panjang x 7 kaki lebar.. hehehe.. kecik sangat kan tapi apa yang hebatnya hotel kecil nih sampai semua orang nak cuba menginap disini? jawapannya adalah kemudahan yang disediakan didalam hotel ini. hotel ini mempunyai seorang penjaga pintu, meja check-in, perkhidmatan bilik, TV flat screen, ruangan makan, double bed dan kemudahan en-suite. hotel sekecil ini mempunyai kemudahan macam hotel yang besar. hohoho panda teruja seketika.. ok panda nak tunjukkan hotel terkecil didunia :)

 
  

ok itu jela panda nak ajak kawan-kawan makan angin.. hehe.. jumpa lagi ok dengan sesuatu benda yang lebih luarbiasa :)

Pelaku buang dan bunuh anak adalah MURTAD!

Tuesday, March 2, 2010 at 4:31 PM

ishk apa nak jadi dengan dunia nih yer? sampai anak sendiri pun boleh dibuang.. dah la buang.. ada yang dibakar dan dipecahkan kepada lagi.. apa nak jadi dengan dunia ini? buat anak pandai.. advance lagi dengan gaya-gaya yang pelik-pelik tapi bila dapat anak, main campak merata-rata jer.. ingat anak tuh anak patung apa? cuba la dia fikir kalau dia adalah bayi tuh then mak ayah dia pulak buat macam tuh kat dia.. apa yang dirasa? ada akal yang waras fikirkanla..

nak tau apa kaum panda buat kat anak dia? haa kami kaum panda bukan sahaja pandai buat anak tapi kami juga pandai jaga anak.. macam manusia yang normal dan berhati perut.. dijaga, ditimang, dibelai dengan sempurna sampaila anak-anak panda dewasa.. kenapa mereka yang kejam ini tidak meniru cara kami? tapi siap ada yang menyumpah seranah mengatakan perangai buruk macam haiwan.. aik.. haiwan juga jadi mangsa tapi malangnya haiwan la juga paling pandai jaga anak.

sekarang ada mufti pula mengatakan pelaku pembunuhan bersiri ini dikatakan murtad atau nama lainnya adalah keluar dari Islam!

KUALA LUMPUR - Umat Islam yang siuman dan tidak mengalami cacat akal yang membuang bayi atau membunuh zuriat mereka dianggap sudah terkeluar dari agama Islam atau murtad, kata Mufti Pulau Pinang Datuk Hassan Ahmad.
Beliau berkata, ini kerana perbuatan kejam mereka seolah-olah menghalalkan perkara yang haram dan ditegah oleh Islam.
"Kita semua mengetahui bunuh ialah satu perbuatan haram dan berdosa terutama yang menjadi mangsa ialah anak dan zuriat mereka sendiri.
"Walaupun mereka orang Islam tetapi mereka masih melakukan pembunuhan kerana gagal mengawal emosi di mana mereka telah menambah dosa lampau yang dilakukan iaitu zina," katanya. - Bernama

Sepaku Hosting: Antara kebaikan dan Keburukan

at 11:10 AM

ok.. si panda kali nih yang bernaung dibawah domain NetKL dan berhostkan google ingin berkongsi dengan pengikut panda semua tentang Sepaku Hosting. hahaha.. baik pengikutku semua, si panda ini merupakan salah seorang customer Sepaku Hosting yang agak bangga dan kecewa dengan servis yang diberikan oleh Sepaku. Nak tau kenapa? hahaha.. senang jer.. untuk yang bangga, Sepaku menawarkan hosting yang murah dan customer service yang boleh dikatakan cepat. selain daripada tu, ulimited SQL database, unlimited domain dan macam-macam lagi la..

Yang mengecewakannya adalah disebabkan server-server SepakuHosting selalu down. Baru-baru nih si panda punya blog yang lagi 1 itu telah mengalami kehilangan post selama seminggu. wah banyak kan.. bila post hilang, segala komen yang beribu (tipu jer) itu pun hilang juga.. walaupun ada sikit tapi still ada la.. hahaha.. agak mengecewakan jugakla.. 7 hari punya post yang telah aku buat dengan penuh fokus dan saksama itu hilang macam tuh jer.. naya jugak.. ok.. dan dari email yang sipanda dapat, korang nak baca tak? jap sipanda letak kat bawah nih..sikit jer k
Kami juga telah membuat keputusan untuk tidak lagi menjual hosting kepada pelanggan baru disebabkan pelbagai masalah yang timbul. Kami hanya akan meneruskan menjaga customer sedia ada dan juga untuk kegunaan kami sendiri sahaja.

haa dah baca kan, Sepaku sekarang nih dah stop penjualan hosting kepada orang ramai dahulu. Tunggu server pulih sepenuh-penuhnya barula dia nak open balik.. ahak.. itu jela sipanda ini mau berkongsi mengenai hosting yang telah sipanda pakai. Diharapkan pihak Sepaku dapat menjaga customer mereka dengan baik.. ok semua.. panda mau makan bamboo dengan kawan-kawan.. jom join.. ahakx.. c ya

Kisah Paling Seram - Gengblogger.com

Sunday, February 28, 2010 at 8:35 PM
waahahha... aku nak tergelak balik bila ada orang bercerita dengan aku pasal hantu ni.. mana tak nya.. yerla.. takut sangat... aku pon bukan la berani sangat.. tapi buat jela macam biasakan.. huhu.. ada yang cerita la kan.. kalau lalu kat tempat yang orang kata berhantu tuh... bawak slow-slow.. kalau dia tegur layan dia dulu.. perghh.. mesti orang yang cakap macam tuh takda akal kan.. hehehe... sepatutnya kalau ada yang tegur tuh buat ja tak layan.. dan lalu ja macam biasa.. buat-buat macam tak dengar.. huhu.. baru la betul.. kan... ;) dan aku nak bercerita kisah yang berlaku kat aku didalam contest anjuran Geng Blogger.Com nih

ok... aku nak share la kan pengalaman aku... fuhh.. mesti korang tak cayer.. haha.. tapi nak buat macamana... ini realiti.. bukan fantasi.. ceewahh..hehe.. sebenarnya.. kesah nih berlaku... masa aku tahun 1 kat Universiti la.. aku nih gatai tangan ambil cerita-cerita hantu kat kawan-kawan aku...1 hari nih.. aku ambil la cerita pasal penampakan entiti kt indonesia... perghh bunyinya jer macam dah menakutkan kan... tapi memang betulla tuh... cuma...

cuma ak sebenarnya tak percaya sangat benda nih.. sebabnya tak pernah kena lagi.. haha.. bila dah kena baru la aku percaya... disebabkan aku tengok macam tak percaya.. aku pun ulang la 3-4 kali dalam 1 hari tuh.. dalam 1 hari ok.. memang aku ghairah la tengok bnd tuh.. macam tak percaya benda tuh boleh nampak.. huhu... dan hasilnya??? sangat menyusahkan hidup aku...

disebabkan ak terlalu taksub melihat video tuh la pada malamnya.. ak kena pulak... oh tidak!! nih bukan salah 1 site dr oh media! atau apa-apa lagi la yang sewaktu dengannya.. hmm.. malam tuh.. aku dah la memang tido sorang-sorang.. dan malam tuh aku pun tidur la macam biasa... tapi tiba-tiba.. ak rasa macam ada benda kat atas kepala aku.. aku nak tengok pun tak boleh sebabnya.. mata aku tak boleh dibukak... so aku pun meraba-raba la atas kepala aku nih dan aku terpegang sesuatu.. korang rasa-rasa la kan.. aku terpegang ap ea?? hahaha...

aku rasa aku terpegang hantu tuh punya... erk.. tapi betulla..yang penting hantu tuh perempuan.. so korang paham-paham la sendiri ok... aku apa lagi.. macam tak percaya la.. lol.. jgn pikir bukan-bukan yer.. aku nak bukak mata pun tak boleh.. last-last aku cuba baca ayat-ayat al-quran.. tapi semuanya tunggang-langgang... memang aku dah gelisah la time tuh... dan aku rasa macam benda tuh kat kaki aku plak... perghh ape la dia buat kat kaki plak.. aku nak jerit time tuh.. tapi macam tak keluar suara pulak.. aku rasa dah kemain kuat aku jerit.. huh!! sangat menyusahkan aku...

aku pun tak taw la berapa lama ak tak boleh bukak mata.. tapi lepas tuh... tiba-tiba jer boleh bukak.. aku pun bukak la mata luas-luas gi check.. bukak lampu.. perghh.. berpeluh aku.. kipas pasang no5 tuh.. panas lagi... last-last aku tido balik tapi pasang lampu la.. haha.. dah takutla katakan.. perghh.. esok nyer.. aku delete terus video tuh.. tak mau aku tengok lagi dah... tapi malangnyer.. aku tetap ketagih filem-filem horror.. hehe.. tuh la problem aku sekarang nih.. so sape-sape ada filem horror.. share la yer..

ini baru kisah pertama.. nak dijadikan cerita.. aku pun jadi agak penakutla bila keluar malam..

kisahnya bermula pada 2 tahun lepas.... masa tuh aku tahun 1 gak.. tapi masa cuti sem yang panjang mcm sekarang.. sangat boring.. tapi masa cuti sem yang lepas aku ada la jugak buat kerja... aku kerja kat kedai makan.. huhu... sebab tuh badan aku makin montel... hahaha.. mana tak nya... kalau aku mau makan sedap-sedap.. suruh ja tukang masak masakkan.. haha... yang mahal-mahal pun aku makan free ja.. hehehe... dan kalau kerja kedai makan paham-paham jela kan... kerja start petang.. balik dah jam 2-3 pagi... huhu..

lepas ja bersihkan kedai tuh.. dah kira duit.. dan dah makan (ini yang paling penting.. haha)... kami pun lepak-lepak la dulu kat kedai... sambil minum-minum.. memang layan la time tuh.. perut sentiasa ja kenyang.. haha... aku nih pulak... kalau mau balik ja.. aku baca la dulu doa mau naik kenderaan kan pastu baca bismillah dan ayat-ayat lain la... dan kebiasaannya... ada awek yang akan bonceng motor ngan aku... aku hantar awek tuh sampai rumah la dulu.. baru la aku balik rumah..

tapi pada hari tuh... entah macam mana.. aku boleh lupa baca doa dan segala ayat-ayat suci tuh... aku pun lepas ja hantar budak tuh balik.. aku pun balik la.. sebenarnya.. masa aku balik dari kedai makan tuh aku dh rasa lain macam ja... tapi disebabkan ada orang kat belakang aku.. ak pun buat tak kesah jela... huhu... then masa aku balik tuh.. aku lalu la dekat dengan pokok kekabu... perghh.. aku memang hari-hari lalu situ.. setiap malam la... tapi malam tuh... aku lalu mcm biasa je la.. haha...

pokok kekabu tuh takda pape pun.. tapi bese la kan... orang tua-tua kata.. kalau nampak pokok kekabu.. apa tah diorang suruh buat.. aku pun tak ingat.. so aku pun abaikan jela walaupun malam tuh aku teringat kisah kawan aku yang ternampak "benda" kat pokok kekabu.. bukan pokok kekabu tuh.. kat tempat lain la.. tapi bagi aku asalkan pokok kekabu.. mesti je ada benda tuh... so aku pon buat tak tau jela.. aku pon jalan jela macam biasa kan.. bukan jalan kaki.. tapi naik motor la maksud aku... lepas ja turun bukit tuh... tiba-tiba (mood suspen)...

tiba-tiba.. aku nampak ada benda putih kat tepi busut tuh..perghhh.. aku terus tak pandang.. hati aku time tuh.. macam nak tercabut lol... kemain laju lagi.. dub dab dub dab... haizz..memang tak leh blah... aku pun time tuh sebab dah takut la kan.. aku pun pecut jela.. tapi mata aku nih la gatai sangat... boleh pulak tengok kat mirror site... damn... cari problem betul la... dah la jalan tuh kemain gelap lagi... rumah pun kemain jauh lagi.. dekat dengan ladang sawit pulak tuh.. kalau motor aku mati time tuh.. memang aku lari tinggalkan moto time tuh gak...

so.. bila aku pandang mirror site tuh.. aku nampak... ada kelibat kat blakang aku... macam dia join naik atas motor aku... aku nampak rambut dia mengerbang... waaaa cepat-cepat aku pandang depan balik... tangan aku nih... macam biasa la.. mula la meraba-raba kat belakang tuh... kot-kot betul ke ada benda... huhu.. tapi tak rasa apa-apa pun... tapi ak rasa macam rambut tuh terbang-terbang kena tengkuk aku.. aiyoo.. manyak seram woo... time tuh aku lalu betul-betul depan ladang sawit tuh... memang mencanak arr rasanyer...

disebabkn aku pecut la kan... so aku terpaksa tarik balik tangan dan pegang handle semula... lagipun kadang-kadang kawasan tuh banyak giler lembu.. aku dah la pecut.. kang tiba-tiba ada lembu kat depan tuh.. mau pulak tak accident situ... so.. lepas ja dari kawasan lembu tuh.. aku pon sampai la rumah... lagi 1 plak... ada ke pagar nak masuk rumah tuh berkunci... omg... aku dah la ketakutan... boleh pulak kena turun dan open gate tuh... zzzz... kubor pulak terpacak tak jauh dari rumah... nampak ja batu nisan tuh... waaa... makin dub dab dub dab la...

aku pun turun ja dari motor cepat-cepat open gate... hahaha... bila nk pergi patah balik kat moto tuh.. fuhh takda pape pun.. selamat... pastuh ak masuk jer kawasan rumah aku terus jerit panggil mak aku... lintang pukang mak aku bukak pintu.. mak aku kata muka aku pucat... adess.. yer la.. dah takut lol.. mau pulak tak pucat... last-last mak aku suruh mandi.. pastuh gi solat isyak.. baru la shock aku tuh ilang... perghh.. 1st time kena beb kat luar... mencanak den... sejak hari tu... bila aku mau balik ja dari kedai... aku mesti call ayah aku.. haha.. ayah aku la jadi peneman aku... keh..keh.. keh.. itu jela 2 cerita yang aku nak cerita.. lepas jer dari tuh dah takde pengalaman buruk dah.. alhamdulillah.. :)

Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by SiPanda | XML Coded By SiPanda.com and CahayaBiru