Bayi-bayi aneh dan unik didunia

Friday, March 19, 2010 at 11:32 PM
panda back dengan sesuatu yang baru.. ya memang baru.. kali nih kita lihat pulak bayi yang pelik dan unik.. kalau entry sebelum nih panda bercerita pasal ibu-ibu yang unik.. kali nih anak-anak pulak yang unik.. panda suka benda yang unik.. hehehe.. so tanpa membuang masa jom baca seterusnya entry nih..

1. Bayi terkecil didunia

24 Oktober 2006 mencatatkan sejarah dengan kelahiran bayi terkecil didunia.. seorang bayi bernama Amilia Taylor telah dilahirkan pada usia kandungannya 21 minggu 6 hari.. tidak pernah ada bayi yang hidup selepas lahir kurang dari usia 23 minggu tetapi Amilia yang hanya memiliki berat 1 kg boleh lahir dengan sempurna. Amilia juga boleh bernafas sendiri tanpa menggunakan alat pernafasan dan pernah juga dia cuba untuk menangis.

2. Bayi 20 kg

Bayi ini lahir di Iran dimana usianya 7 bulan, beratnya mencecah 20kg.. whoa.. gempak kan.. gemuk giler bayi nih... lahirnya normal dengan berat 3.6 kg tapi lepas itu, bayi tuh setiap jam mesti makan tanpa henti.. kuat kan nafsu makan budak nih.. hahaha.. dia nak jadi panda kot.. :p

3. Bayi cyclops

Tahun 2006 lagi sekali dicatatkan keanehan dengan kelahiran bayi bermata 1. ini yang direkodkan la..yang tak direkodkan ada banyak.. hehhee.. pakar perubatan mempercayai bahawa telah berlaku mutasi terhadap gen pada budak nih disebabkan ubat eksperiman anti kanser. selain daripada tuh bayi nih jugak mempunyai kelainan kromosom yang agak pelik dimana bentuk kromosom bayi nih dipanggil cyclopia. dia dilahirkan dengan 1 mata di dahi, tidak berhidung dan otak nya berkumpul dibahagian sebelah jer.. berlainan kan dari manusia biasa.. otak manusia ada 2 belah..  dan bayi nih pun mati selepas beberapa hari.. maybe sebab dia tak boleh bernafas dan juga otak nya mati kot..

4. Bayi mirip katak

sekali lagi kepelikan berlaku pada tahun 2006.. 2006 nih memang musim pelik agaknya.. bayi katak ini dilahirkan di charikot.. india kot.. bayi nih tak ada leher dan kepalanya hampir tenggelam pada bahagia tubuh atasnya dan mata bayi tuh tersangat besar seperti biji matanya nak terkeluar.. teringat pulak kisah world record seorang perempuan negro yang keluarkan matanya dari kelopak.. hahaha.. macam nih la lebih kurang.. tapi bayi tuh mati lepas 1 jam dia lahir.. pelik.. memang la mati awal.. heheheh.. bayi nih dilahirkan dengan berat 2kg dan dia lahir pada usia kandungan yang normal.. iaitu 9 bulan.. macam-macam dunia nih kan...

5. Bayi raksasa

ok yang terakhir.. bayi nih lahir dengan berat 8.7 kg dan panjangnya 62 cm.. lahir di sumatera utara. bayi nih lahir dengan operasi caesar.. means dia lahir bukan dengan cara biasa.. perut mak dia kena bedah la.. hehehe..  so bayi nih hidup macam biasa.. :)

Ok nanti panda post lagi sesuatu yang baru.. have a nice day~

22 comments

  1. Billet-DOux Says:

    kuasa tuhan.

  2. sume ne msti de hikmah di sebaliknya...

  3. 1D Boyz™ Says:

    subhanAllah....

  4. Pink Prairie Says:

    kuasa Allah Taala

  5. fatin Says:

    semuanye berlaku ats kehendakNya

  6. M!Er4N Says:

    kekuasaan Allah swt..sungguh besar kuasa Mu ya Allah..

  7. cikgadis Says:

    asyik cerita pasal bayi org lain..
    bayi sendiri??
    :p

  8. r0sLiNa Says:

    macam2 dunia zaman skrng

  9. a1zudd1n Says:

    subhanaAllah..semua ada hikmahnya

  10. allah maha besar..tiada yg mustahil..

  11. subhanallah , mungkin peringatan kpada hambanya...

  12. fiD Says:

    Allah maha besar!

  13. emma Says:

    huhuhu..takut plak tgk bayi yg mata 1 n mcm katak tu..subhanallah...

  14. Azizuan Says:

    bayi 20kg lg 7 bulan jg 60kg..umur 3tahun sam berat ngan backhoe..haha

  15. s'din Says:

    neri lak tggok gambar2 tu..

  16. s'din Says:

    neri tggok gambar2 tu..

  17. Kyuubi_85 Says:

    kuasa sang pencipta tak mampu dikalahkan oleh sesiapapun..

  18. mamawana Says:

    Salam caiyang...

    Nice info.

  19. kakachan Says:

    subhanallah..
    plg ngeri tgk yg mate 1 dgn bayi katak.
    bdk mate 1 byk jgk dah skarang. takot.

  20. Chempaka Says:

    Ala kesiannya yang baby menyerupai katak tu...

  21. amirah Says:

    setiap kejadian pasti ad hikmahnya

  22. Steward Says:

    Menarik juga entri ni..

Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by SiPanda | XML Coded By SiPanda.com and CahayaBiru