Blog berat? Jom timbang!

Sunday, July 11, 2010 at 12:24 PM
 picture credit to Google

ok selepas sekian lama aku menyenyapkan diri dari mengupdate blog, harini aku nak share la kot tools yang boleh kita guna untuk menimbang berat blog kita. korang tau tak apa sebab blog kita menjadi berat? ok nak share sikit berdasarkan pengalaman..

1. penggunaan widget yang terlalu banyak
2. penggunaan size gambar yang besar dan berat
3. menggunakan javascript yang di host di tempat lain
4. template tak teratur
5. coding yang terlalu panjang
6. dan lain-lain lagi..
7. pakej internet anda :D


so nak kurangkan berat? senang jer.. buang widget-widget yang kurang perlu seperti widget lagu. kemudian size gambar tuh kalau boleh kecilkan sikit.. buatla dalam size 400x300 atau berapa-berapa pun mengikut kesesuaian. selain daripada itu, javascript tuh kalau nak host diluar, gunala google untuk host javascript anda itu. kemudian, template-template tuh atur la yer.. biar nampak kemas.. jangan berterabur atas bawah.. agak sakit macam tuh.. huhu.. orang yang masuk pun mungkin akan cepat mengeluarkan diri daripada blog tersebut.. :) untuk part coding yang panjang, memang tak boleh nak buat apa la.. coding nih depends kepada developer itu sendiri. yang mana mahir boleh la meringkaskan kalau tak sila compress code anda.. ia dapat mengurangkan berat blog anda..


oleh itu.. sila la timbang berat blog anda disini..

Domain anda: Masukkan domain anda disini (Maximum 10)




(eg. www. sipanda.com)




9 comments

  1. Dark Half Says:

    bagus btol tool ni..
    ingt ke blog aku dah cukup berat :P

  2. cik aiLebiu Says:

    klu 27 sec berat x panda? huhu..

  3. Si Panda Says:

    @Dark: hahhaa.. jgn underweight sudah :p

    @CA: 27 sec ok lagi.. :)

  4. fiD Says:

    speed 0.19 seconds!

  5. Si Panda Says:

    @fid: blog ang mmg laju.. pakai hosting.. haha.. tp klo hosting slow.. mampuih la mcm blog lama aku :p

  6. velasrizal Says:

    hmm good info..keep it up..

    Jersi Baru Liverpool (Away) Musim 2010/2011

  7. sumpit Says:

    la baru nak timbang berat... tp takdapat pun

  8. TiMmiE Says:

    1.15 seconds
    phew~ ^^

  9. Gayahspears Says:

    huhu.. nice info

Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by SiPanda | XML Coded By SiPanda.com and CahayaBiru